„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mölders, Werner

moldersk(1913-1941)

Német vadászpilóta, a második világháború egyik leghíresebb és legtehetségesebb repülőse. 1931-ben lépett be a hadseregbe. A spanyol polgárháború során a Condor légió legsikeresebb vadászpilótájának bizonyult. A franciaországi harcokban és az angliai csata során különböző egységeket vezetett. Sok légigyőzelme gyakorlati rátermettségét bizonyította (a háború során ő ért el először 100 győzelmet), de emellett kiváló elméleti szakember is volt, kidolgozta a híres "négy ujj" formációt, amit később a RAF is alkalmazott. A német propaganda egyik központi figurája volt, fényképe mindennnapos volt a magazinok címlapján. 1941-ben az orosz frontra került, mint a vadászrepülők felügyelője. Novemberben, amikor Udet temetéséről igyekezett vissza a frontra, repülőgépe a rossz időben egy gyárkéménynek ütközött, a balesetben Mölders életét vesztette.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább