„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Messe, Giovanni

Olasz marsall, 1883. december 10-én született Mesagnéban. 1901-ben lépett be a hadseregbe, részt vett Líbia meghódításában. Az első világháborúban megjárta az alpesi frontot, 1917 végén ő vezette az elit 9. Arditi rohamosztagot a Mount Grappa mentén zajlott csatában. 1923-27 között III. Viktor Emánuel király szárnysegédje volt, ezután egy Bersaglieri egységet vezetett 1935-ig. Abesszínia meghódítása során egy gépesített dandár parancsnoka volt, majd vezérőrnagyként egy páncéloshadosztály élére helyezték. Albánia annektálása során a megszálló erők parancsnokhelyettese volt. Az olasz- görög háború idején egy hadtestet vezetett és mérsékelt helyi sikereket ért el 1940-41 fordulóján, majd a Barbarossa hadművelet megindulása után az Olasz Expedíciós Hadtestet vezette. A következő évben további hadosztályok hozzáadásával létrejött 8. olasz hadsereg élére nem ő került, továbbra is az Olasz Expedíciós Hadtest parancsnoka volt, aminek neve ismét XXXV. hadtest lett. Erről a posztról 1942. november elején váltották le, 1943 elejétől a Tunéziában harcoló 1. olasz hadsereg parancsnoka volt és eredményesen harcolt a szövetséges erők ellen a Mareth- vonalnál. 1943. május 12-én Mussolini marsallá léptette elő, másnap pedig megadta magát a szövetségeseknek. Az olasz fegyverletétel után ismét aktív állományba került és az Olasz Társhadviselő Hadsereg vezérkari főnöke lett. A háború végéig harcolt a tengelyhatalmak ellen a Dél Hadserege néven ismert erőkkel. A háború után nyugállományba vonult és könyvet írt hadi tapasztalatairól. 1953-55 között az olasz szenátus tagja lett és az Olasz Veteránok Egyesületének elnöke volt. 1968. december 19-én halt meg.
 
Források:
Prantner Zoltán: A második világháború teljes története – Elit alakulatok
Vécsey Aurél: Magyar Tragédia - A Don-kanyar
http://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Messe
 
Írta: Veres Marcell Vencel (marcell1995)
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább