„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Löhr, Alexander

loehr-alexander4(1885-1947)
 
1906-tól katona, 1915-től századosként a császári és királyi hadügyminisztérium ekkor felállított légügyi osztályra kerül. 1934-ben vezérőrnagy, az osztrák légierő vezetési törzsének főnöke. Az Anschluss után visszamenőleges hatállyal 1938. február 1-től altábornagy, 1939. március 18-tól repülő tábornok, 1941. máj. 1-től vezérezredes. 1938. április 1-től a Luftwaffe parancsnoka Ostmarkban. 1939. ápr. 1-től a 4. légiflotta parancsnoka, 1942. júl. 3-tól a 12. hadsereg parancsnoka, 1943. jan. 1-től az E Hadseregcsoport vezérkari főnöke a Balkánon, egyben 1943. aug. 26-ig, majd 1945. márc. 25-től ismét a háború végéig délkelet főparancsnok "Oberbefehlshaber Südost" is. 1945. máj. 15-én kiadják Jugoszláviának. Belgrád 1941. áprilisi bombázásáért háborús bűnösként halálra ítélték, majd agyonlőtték.

Hirdetés

További cikkek

  • All
  • II. Világháború
  • Oszmán Birodalom
  • Semleges
  • Törökország
  • álláspont
A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább