„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Langermann und Erlenkamp, Willibald, Freiherr von

wili(1890-1942)

Katonai pályáját 1908-ban a lovasságnál kezdte, e fegyvernemnél szolgált később a Reichswehrben, majd a Wehrmachtban. 1940. márc. 1-től vezérőrnagy, 1942. január 15-től altábornagy, jún. 1-től a páncéloscsapat tábornoka. 1938. nov. 24-től a lovaglás és a közlekedésügy szemlélője, 1939. december 4-től a 410. hadosztály (tiroli lövészhadosztály), 1940. máj. 7-től a 29. gépesített hadosztály, szeptember 8-tól a 4. páncéloshadosztály, 1942. jan. 8-tól a XXIV. páncéloshadtest parancsnoka. E hadtest parancsnokságát 1942. aug. 29-én a 2. magyar hadsereg támogatására rendelték a Don jobb partján levő szovjet hídfők felszámolására. Az utolsó ilyen támadás szervezése során, arcvonallejárás közben gépkocsiját egy szovjet 76,2 milliméteres, a németek által „ratschbumm"-nak nevezett ágyú lövedéke telibe találta, a tábornok és több magyar tiszt elesett.

Hirdetés

További cikkek

  • All
  • II. Világháború
  • Oszmán Birodalom
  • Semleges
  • Törökország
  • álláspont
A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább