„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lattre De Tassigny, Jean Marie Gabriel de

lattrek(1889-1952)

Franciaország marsallja. Harcolt az elsõ világháborúban, ahol súlyosan meg is sebesült. 1939-ben az 5. hadsereg vezérkari főnöke, 1940-ben a 14. gyalogoshadosztály parancsnoka volt. Franciaország kapitulációja után is a hadsereg kötelékében maradt, Tunéziába helyezték. 1942-ben letartóztatták, a vichy-i kormányzat bebörtönözte. Miután 1943-ban megszökött, Angliába ment, majd csatlakozott Giraud tábornok észak-afrikai erőihez. De Gaulle kinevezte az 1. francia hadsereg parancsnokává. 1944-ben partra szállt Dél-Franciaországban, elfoglalta Marseille-t és Toulont. Később Németországban harcolt, csapatai vették be többek között Stuttgartot. Berlinben francia részről ő írta alá a német kapitulációs okmányt. Késõbb Indokínában harcolt, ahol három fontos győzelmet aratott a vietnami haderõ felett. A franciák vereségekor már nagyon beteg volt. Halála után marsallá léptették elő.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

  • All
  • II. Világháború
  • Oszmán Birodalom
  • Semleges
  • Törökország
  • álláspont
A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább