„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Leigh-Mallory, Sir Trafford

leighk(1892-1944)

Brit repülő főmarsall. A háború kitörésekor a 12. vadászrepülő-csoport parancsnoka volt, mely Közép-Anglia és a keleti partvidék védelméért felelt. Az angliai csata során nem volt felhőtlen a kapcsolata Dowding főparancsnokkal. 1940 decemberében a 11. csoport élére került, és az akkori főparancsnokkal, Douglas-szal már támadó hadműveleteket kezdeményeztek. 1942-43-ban Leigh-Mallory lett a RAF vadászrepülőinek parancsnoka. 1943-ban az európai invázióra készülő szövetséges légierő irányítását vette át. Teljes ellenőrzést akart a stratégiai bombázóerők felett is, de Harris és Spaatz jobbára tőle függetlenül szervezték a bombázásokat. A normandiai partraszállás idején mintegy 9000 repülőgép felett rendelkezett. 1944-ben kinevezték a délkelet-ázsiai hadszíntér légierejének vezetőjévé, de szolgálati helyére utazva repülőgépe lezuhant, és Leigh-Mallory életét vesztette.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

  • All
  • II. Világháború
  • Oszmán Birodalom
  • Semleges
  • Törökország
  • álláspont
A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább