„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lütjens, Günther

lutjensk(1889-1941)

Német tengernagy. 1907-től volt a haditengerészet tagja. Norvégia megtámadása idején a Scharnhorstot és a Gneisenaut vezette. 1941 elején a német flotta észak-atlanti egységeinek parancsnoka. 1941 májusában ő irányította azt az akciót, melynek során a Bismarck és a Prinz Eugen kitörtek az Atlanti-óceánra. A hadműveletről norvég ellenállók jelentést küldtek az angoloknak. A brit flotta üldözőbe vette a német hajókat. A május 24-én kialakult tűzpárbaj során a brit Hood csatahajó felrobbant. A két német hajó később elvált egymástól. A Prinz Eugen megmenekült, de a Bismarckot 27-én elsüllyesztették. Ernst Lindemann kapitányhoz hasonlóan Lütjens tengernagy sem volt a kevés túlélő között.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

  • All
  • II. Világháború
  • Oszmán Birodalom
  • Semleges
  • Törökország
  • álláspont
A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább