A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Keksz Edgar

(1895-1982)
 
Repülőtiszt. 1917-ben személyes ismeretségbe kerül Göringgel. 1941. jan. 1-től a Légi Fényképező Csoport parancsnoka, nov. 1-től az 1. távolfelderítő repülőosztály parancsnoka Budaörsön. 1942. okt. 1-től (szept. 30-ai ranggal) ezredes. 1942. okt. 1-től a kiképző repülőezred parancsnoka Mátyásföldön. 1944. okt. 16-tól a Repülőerők parancsnoka 1945. jan. 1-ig, okt. 22. - nov. 22. között egyben a légierők parancsnoka is. 1945. jan. 24-én megbízzák a kiképző repülő dandár, febr. 1-én a Honvéd Légierő kiképző hadosztály parancsnoki teendők ellátásával. A légierők egyik legnagyobb befolyással rendelkező parancsnoka volt, messze rangján és beosztásán felül. 1945. máj. 8. - okt. 20. között amerikai hadifogságban van. 1945. júl. 4-ével lefokozták és kizárták a Honvédségből. Hazatért Magyarországra, 1945. októberben először, majd 1947 után újból letartóztatták. A népbíróság 1946. ápr. 3-án 5 évi börtönre, a budapesti Büntető Törvényszék 1950. jún. 5-én életfogytiglani fegyházra ítélte, amit a Legfelsőbb Bíróság 1951. nov. 4-én 15 évre szállított le. 1956-ban szabadult, majd Németországban telepedett le.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább