„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kádár Gyula

(1898-1982)
 
Gyalogsági tiszt. 1919-ben a Vörös Hadsereg, augusztustól a Nemzeti Hadsereg tisztje. 1940. júl. 1-től átkerül vezérkari állománycsoportba. 1942. máj. 1-től a 2. vezérkar főnöki osztályon teljesít szolgálatot, 1942. aug. 1-től a 6. vezérkar főnöki osztály vezetője. 1942. okt. 1-től vezérkari ezredes. 1943. aug. 1-től 1944. ápr. 15-ig a 2. vezérkar főnöki osztály (kémelhárítás és hírszerzés) vezetője. Ápr. 17-én a Magyarországra jött német hatóságok letartóztatják, majd átadják a magyar hatóságoknak. 1944. okt. 11-12-én a Szombathelyi Ferenc és társai elleni perben IV. rendű vádlott. A nyilas hatalomátvételt követően ismét letartóztatják és nyugatra hurcolják. 1945. máj. 1-én szabadul, szept. 28-án hazatér, okt. 17-én a szovjet hatóságok letartóztatják. Budapesten a szovjet Katonai Bíróság 15 évi „javító-nevelő munkatáborra" ítéli. 1955. nov. 20-án tér vissza Magyarországra, itthon 1956. szept. 25-ig vizsgálati fogságban tartják. Hosszú évekig mint háziipari dolgozó keresi meg kenyerét. 1992-ben a Magyar Köztársaság elnöke posztumusz vezérezredessé nevezi ki.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább