„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kudar Lajos

kuder(1895-1945)
 
Csendőr ezredes. 1942. szeptembertől az Államvédelmi Központ helyettes vezetője, Újszászy István vezérőrnagy letartóztatása után gyakorlatilag vezetője. 1944. szept. 28-án megszervezi a Faragho Gábor altábornagy vezette fegyverszüneti delegáció útját a szlovák határig. A nyilas hatalomátvétel után kapcsolatot keres az ellenállással, több száz letartóztatást akadályoz meg névsoruk átadásával. Dec. 4-én két munkatársát, 5-én Kudart a nyilasok letartóztatják. 1945. jan. 11-én átkerül Budára a Gestapo őrizetébe. A kitörési kísérlet előtt kivégzik. 1992-ben a köztársasági elnök posztumusz altábornaggyá léptette elő.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább