„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kimmel, Husband Edward

kimmelk(1882-1968)

Amerikai tengernagy. Nagy meglepetésként érte a közvéleményt, amikor 1941. februárjában õt nevezték ki a csendes-óceáni amerikai flotta élére. Fő feladata Pearl Harbor védelme volt. Bár kapott jelzéseket a készülő japán támadásról, nem tett meg minden ellenintézkedést. Anyahajóit elküldte ugyan a kikötőbõl, de például egyáltalán nem működött együtt a radarmegfigyelőket irányító, a repülőgépek felett is rendelkező Short tábornokkal. A japánok támadása után tíz nappal mindkettejüket menesztették. 1942 januárjában felelősnek találták őket a súlyos veszteségekért, 1946-ban megerősítették ezt a döntést. Kimmel a vizsgálatok alatt és élete hátralévő részében folyamatosan azt hangoztatta, hogy nem kapta meg a kellő mélységű tájékoztatást, és bűnbakot csináltak belőle.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább