„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Konyev, Ivan Sztyepanovics

konyevk(1897-1973)

A Szovjetunió marsallja. Harcolt a polgárháborúban. Az 1930-as években csak szerencsével kerülte el a tisztogatási hullámot. A második világháborúban előbb hadsereg-, majd frontparancsnok. A német támadást követően Szmolenszk térségében harcolt. Ezután a kalinyini front élén részt vett a moszkvai csatában. A kurszki ütközetben a stratégiai tartalékot vezette. 1943-44-ben a sztyeppei (később 2. ukrán) front parancsnokaként jelentős győzelmeket aratott, majd az 1. ukrán frontot vette át. 1944 februárjában marsallá léptették elő. Csapatai Ukrajnában, Lengyelországban és Csehszlovákiában is harcoltak. Az ő egységei voltak az elsők, amelyek elérték az Elbát, és Torgaunál találkoztak a szövetségesekkel. Berlin ostrománál riválisa, Sztálin kedvence, Zsukov aratta le a babérokat, de Konyev is aktív szerepet játszott az ütközetben. Ezután délre fordult, és bevette Prágát. A háború után 1945-46-ban az Ausztriában állomásozó szovjet csapatok vezetője, 1946-50-ben a védelmi miniszter helyettese. 1955-60 között a Varsói Szerződés egyesített fegyveres erői, 1961-62-ben a németországi szovjet erők főparancsnoka. 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább