„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kuznyecov, Nyikolaj Geraszimovics

kuznyecovngk(1902-1974)

Szovjet tengernagy. 1919-ben csatlakozott a Vörös Hadsereghez, és végigharcolta a polgárháborút. 1932-ben elvégezte a tengerészeti akadémiát, ezután 1934 és 1936 között kapitányként szolgált. A spanyolországi polgárháború időszakában tengerészeti attasé volt. A második világháború alatt a szovjet flotta főparancsnoka, haditengerészeti népbiztos, a vezérkar tagja. Frontszolgálatot nem teljesített, de résztvevője volt a tengerészeti hadműveletek megtervezésének. Jelen volt a jaltai és a potsdami konferenciákon. A háború után kiesett Sztálin kegyeiből, perbe is fogták, de felmentették. 1951 és 1953 között haditengerészeti miniszter és a hadiflotta főparancsnoka, majd 1956-ig a védelmi miniszter helyettese. Ezt követõen nyugdíjba vonult.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább