„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kálmán István

(1922-1995)

Kálmán István 1922. január 12-én született Bakonycserjén. Később Budapesten lakott, ott is érettségizett. Fiatal korában kiváló sportolóként ifjúsági síugró volt. A repülő alap-kiképzését 1941-ben kapta meg Ferihegyen, ezután került a Repülő Akadémiára, ahol 1943. december 6-án avatták zászlóssá: azért csak zászlóssá és nem hadnaggyá, mert nem akart hivatásos lenni. Avatás után a mátyásföldi 5/1 vadászrepülő osztályhoz vezényleték, innen került ki a harctérre 1944. június 7-én a 102/1. vadászszázadhoz, melynél a háború végéig szolgált. Első komolyabb légi harcát augusztus 9-én vívta, melynek során Airacobra vadászok megrongálták a gépét, melyet vissza tudott vinni a repülőtérre.

Első légi győzelmét Munkácsról felszállva 1944 szeptemberének közepén aratta, egy Il-2-est és egy megfigyelő léggömböt lőtt le a Kárpátok előterében. A megfigyelő léggömb esete különösen érdekes: az első világháborúban nálunk – és a többi hadviselőnél – ezeket teljes értékű harci győzelemnek számították, a többi hadviselőnél a második világháborúban is teljes értékű légi győzelemként tartották őket nyilván. A magyar légierőnél a háború során mindössze két ilyen szovjet léggömböt lőttek le – ezek egyébként a szovjeteknél a tüzérség és nem a légierő alárendeltségében voltak- mindkettőt 1944 szeptemberében a Kárpátok előterében Bár légierőparancsban nem került igazolásra a megfigyelő léggömb, az nyilván volt tartva lelövésenként, és mivel mindenhol máshol a légi győzelemnek számolták, ezért ezt is hozzáadtam Kálmán zászlóseredményeihez.

A magyarországi harcok során október legvégén, majd november elején lőtt le egy-egy újabb gépet, decemberben pedig három légi győzelmet sikerült aratnia, ebből kettőt egy bevetésen, 1944. december 14-én-én, két Il-2-es ellen Balatonkenese térségében. A legkiemelkedőbb bevetését 1945. január 22-én repülte, mely során Bugyi térségében hármas légi győzelmet aratott. Osztályparancsnokának felterjesztése szerint Kálmán István egy megfigyelő léggömböt, és kilenc harci repülőgépet lőtt le 1945. január 29-ig.

1945. március 8-án egy négygépes rajt vezetett szabad vadászatra. Székesfehérvártól délkeletre egy 16 gépes szovjet Jak-9-es kötelékkel csaptak össze. Kálmán zászlós 12:40 perckor lelőtt egyet, a tanúk Kovács és Galánfy hadnagyok voltak. Hat nappal később egy szovjet bombázót lőtt le: 18 gépből álló orosz kötelékre csapott rá, és a Csepel Dél-Dömsöd légtérben kibontakozó légi harcban eltalált egy bombázót, mely égve a földbe csapódott Alsódabasnál. A tanúk Galánfí és Szűts hadnagyok voltak.
Utolsó légi győzelmét április 13-án egy Boston bombázót lőtt le, amikor a magyar kötelék Bécstől délkeletre három Bostonnal és hét Il-2-essel és több vadásszal csapott össze. A magyar kötelék kissé szétszóródott a ködben, Kálmán zászlós találatát a németek tanúsították, de nem került igazolásra. Utolsó bevetését 1945. április 16-án repülte, melynek során a Raffelding reptere felett a Mustangok megrongálták gépét, de vissza tudott térni sérült Messerschmittével. A háború végén rövidebb ideig Ausztriában maradt, majd 1948 legvégén visszajött, hogy bajtársait nyugatra szöktesse. Azonban egy idősebb repülőtiszt kommunista érzelmű fia beárulta Kálmán Istvánt az ÁVH-nál, akik elfogták. Az Andrássy út. 60.-ban egy darabig rendkívül brutálisan vallatták és verték. Majd onnan átszállították egy budai laktanyába, melynek WC ablakából kiszökött, és az épület II. világháborús sérüléseit kihasználva leereszkedett. Bár lőttek is rá, és néhány kutyát is utánaengedtek, sikerült a szökés.
 
Az ausztriai lágerből egy olasz kikötőn át Chilébe emigrált 1949-ben, ahol a textiliparban tervezéssel foglalkozott. 1956-ban áttelepült Kanadába, majd egy év múlva, 1957-ben az USA-ba költözött. Nagyon megviselte fia halála. 1986-ban ment nyugdíjba, mint egy amerikai biztonsági cég igazgatója. Idős korában sokat betegeskedett, végül 1995. február 23-án hunyt el a kaliforniai Los Altosban, ott temették el.
1999-ben posztumusz vitézzé avatták.
 
Légi győzelmek száma: 13
Földi célok eredményi: ?
Repült harci bevetéseinek száma: min. 75
Repülő beceneve: Pista
 
Kitüntetései:
  • Magyar Koronás Ezüst Érdemérem hadiszalagon kardokkal 1945. február 13.
  • Magyar Koronás Ezüst Érdemérem hadiszalagon a kardokkal másodszor 1945. április 25.
  • Magyar Koronás Bronz Érdemérem hadiszalagon kardokkal 1945. január 15.
  • Tűzkereszt I. fokozata a kardokkal és koszorúval
  • Német I osztályú Vaskereszt 1945.
  • Német II. osztályú Vaskereszt 1945.
  • Német Ezüst frontrepülő jelvény 1945.
Légi győzelmei:
  1. 1944. Szeptember 14. megfigyelő léggömb Sanok D
  2. 1944. Szeptember 14. IL-2 Sanok
  3. 1944. Október 30. La-5 Rákóczifalva
  4. 1944. November 1. Boston III Cegléd
  5. 1944. December 5. Jak-9 Hatvan
  6. 1944. December 14. Il-2 Balatonkenese
  7. 1944. December 14. Il-2 Balatonkenese
  8. 1945. Január 22. Il-2 Bugyi
  9. 1945. Január 22 Po-2 Bugyi
  10. 1945. Január 22. Il-2 Bugyi
  11. 1945. Március 8. 14:45 Jak-9 Dömsöd ÉK
  12. 1945. Március 14. 13:20 Dabas K
  13. 1945. Április 13. 18:30 Boston III Bécs DK
Forrás: Becze Csaba: Elfelejtett hősök- A Magyar Királyi Honvéd Légierő ászai a II. világháborúban, Puedlo Kiadó
 
Írta: cserpakszabi

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább