„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Küchler, Georg von

 

(1881-1968)
 
Német tábornagy. Az I. világháborúban vezérkari százados, 1938-ban tüzérségi tábornok, és az I. hadtest parancsnoka. A Lengyelországi hadjáratban a 3. hadsereget vezényli, és átütő sikereket ér el. Elsők közt kapja meg a Lovagkeresztet. 1940-ben már vezérezredes. A 18. hadsereg parancsnoka, és a legelső aki bevonul a leigázott Párizsba. A 18. hadsereggel részt vesz a Barbadossa hadműveletben, és Leningrádig tör előre. Von Leeb lemondása után, az Észak-Hadseregcsoport parancsnoka. Leningrád sikertelen bevétele után, az orosz ellentámadás során visszavonulást rendel el, ezért Hitler leváltja. A háború végéig nem kap más beosztást.
 
Írta: Szerencsi Gábor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább