A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Juhász István

(1894-1981)
 
Feltaláló, gyártulajdonos. Juhász István és testvére, Zoltán a Gamma Műszaki Rt-t a hazai finommechanikai ipar legnagyobb gyárává fejlesztették. Gyártottak a térképkészítéshez és a geodéziai munkákhoz szögfelrakó vonalzókat, logarléceket és logarhengereket, mérőszalagokat és szintezőléceket, katonai megrendelésre tájolókat, távcsöveket, tüzér célzókészülékeket és kifejlesztették a fénytelefont is. Legsikeresebb termékük a Gamma-Juhász légvédelmi lőelemképző volt. A háború végén a gyár eladósodott, állami tulajdonba került, Juhász Istvánt leváltották, majd másfél évre bebörtönözték. 1950 után mindenétől megfosztva élt. Zoltán Svájcba távozott.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább