„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jakubovszkij, Ivan Ignatyevics

jakubovszkijk(1912-1976)

Szovjet harckocsizó ezredes, a háború után (1967) marsall. A Vörös Hadsereg azon tisztjei közé tartozott, akik karrierjüket a második világháborúban alapozták meg. A 9. harckocsidandár parancsnokaként egységével Sztálingrádnál esett át a tűzkeresztségen. Ezután megfordult a kurszki csatában, majd végig harckocsizó egységeket irányított szovjet területeken és Lengyelországon át egészen Berlinig. A háború után 1957-től Németországban szolgált, mint a szovjet megszálló csapatok főparancsnok-helyettese, majd parancsnoka. 1967-től a Varsói Szerződés egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka. Második világháborús emlékirata érdekes bepillantást nyújt a páncélosok kemény harcaiba.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább