„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jerjomenko, Andrej Ivanovics

jerjomenkok(1892-1970)

(Egyes forrásokban Jeremenko.) Szovjet tábornok, a háború után (1950) marsall. Az első világháborúban a cári hadsereg közkatonája, a polgárháborúban a Vörös Hadsereg tisztje. 1939-ben részt vett Lengyelország megszállásában. 1940-ben a Távol-Keleten volt hadseregparancsnok, de a németek támadása után a brjanszki front parancsnoka lett. 1941 októberében megsebesült, egy évi lábadozás után a sztálingrádi front parancsnoka lett, ő kerítette be a 6. német hadsereget a városban, de Sztálin utasítására a babérokat Rokosszovszkij aratta le, Jerjomenko csapatait a Manstein vezette ellentámadás elhárítására rendelték. 1943-ban a kalinyini front parancsnoka, 1944-ben a tengermelléki front vezetőjeként a Krím felszabadítója, majd áprilistól 1945 márciusáig Popov utódaként a második balti front parancsnoka. A háború végén a negyedik ukrán front vezetője, az ő csapatai szabadították fel Prágát. 1945-től több katonai körzet parancsnoka, majd a védelmi minisztérium munkatársa.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább