„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jeschonnek, Hans

jeschonnekk(1899-1943)

Német repülős tábornok. Katonai karrierjét nagyon fiatalon kezdte, először gyalogsági tisztként, később pilótaként harcolt az elsõ világháborúban. Fontos szerepet töltött be a légierő háború utáni újjászervezésében. 1939-ben Stumpff utódaként a légierő vezérkari főnökévé nevezték ki. Leginkább a támadó hadműveletekhez értett, de a dunkerque-i kiürítéskor egy ilyen akció során is kudarcot vallott. Amikor elkezdődtek a szövetségesek nagyszabású bombázásai, a védekező harchoz alig konyító Jeschonnek egyre inkább elvesztette Göring bizalmát. A válság akkor érte el csúcspontját, amikor a Peenemünde elleni támadás kivédésére induló 200 német vadászgépre Berlin felett tévedésből az õ utasítására tüzet nyitott a légvédelem. Másnap öngyilkosságot követett el.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább