„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Janoušek, Karel, Csehszlovákia hőse

Karel Janoušek (1893. október 30, Přerov-1971. október 27, Prága) egy csehszlovák katonai parancsnok volt az I. és II. Világháborúban egyaránt.

janoušek

Családi élete:

Karel második gyermekként született a családba, nővére Adelheid, 27 évvel volt nála idősebb. Apja az Osztrák-Magyar Monarchia vasúti hivatalnoka volt, valamint egyike volt a Csehszlovák Népi Demokrata Párt megalapítóinak. Anyja két éves korában halt meg, apja ezután vette el feleségül Božena Kreminkova-t, aki kilenc gyermek anyja volt. I. Ferenc József uralkodása idején a gazdaság megerősödött és elkezdett növekedni, általános demográfiai fejlődés indult meg. Főiskolai éveit a közkedvelt rovatvezető, Josef Svatopluk Machar befolyásoltságában élte, ekkor magát hazafinak tartva. 1912. Július 10-én elvégezte a helyi gimnáziumot. Végül egy helyi Német Üzleti iskolát végzettel, ezután három évet dolgozott hivatalnokként egy helyi Kratochvil-i cégnél.

Katonai karrier kezdete:

Az I. világháború bekövetkeztével Karel is behívó levelet kapott. 1916-ban, miután elvégezte az Opavai tiszti iskolát, Goriza város bevételében vett részt. 1916 júniusában egységét Oroszországba küldték, hogy részt vegyenek a Brussilov offenzívában. Az 1917-es években áthelyezték a Csehszlovák Hadtestbe.

A világégés után nem tudott a hadsereg nélkül élni, és beállt az újból felállított Csehszlovák Hadseregbe. Folyamatosan feljebb lépve a ranglétrán megtanult repülni, és a Csehszlovák Légierőhöz csatlakozott.

II. világháborús évek:

Németország 1939-ben bekebelezte a mai Csehországot. Karel bujdosásra kényszerült, majd részt vett a Cseh Ellenálló erők munkájában a náci elnyomás ellen, mielőtt Franciaországba majd Nagy-Britanniába repült volna. A RAF kötelékén belül ő hozta létre a Csehszlovák légi egységet (ami az Angliai-csata alatt kimagasló eredményeket ért el!). Churchill az Angliai-csata lezárta után légi marsallá tüntette ki. A II. Világháború végeztével hazatért, és szolgált a Csehszlovák Hadseregben. Nem sokkal a történtek után a kommunista felső vezetés letartóztatta, és börtönbe vetette árulás vádjával.


Utóélete, jelentőssége:

KarelJanoušek a mai napig Csehország nemzeti hőse. A II. Világháborúban az ellenállás, a kűzdeni akarás példaképe volt a cseh lakosok számára, tőle várták a reményt.

2012-ben egy svéd Power Metal zenekar, a Sabaton, írt róla egy számot, Far From The Fame néven, amit Csehországban mutattak be a Masters of Rock fesztiválon.

Források: http://en.wikipedia.org/wiki/Karel_Janou%C5%A1ek

http://fcafa.wordpress.com/2012/05/08/karel-janousek/

Írta: Banditos

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább