„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Illy Sándor

(1889-?)
 
Gazdászati, majd repülőtiszt. A budapesti hadapródiskola után 1914-től zászlós. Az I. világháború végén főhadnagy. A Hadiakadémia elvégzést után 1924. szept. 1-től vezérkari százados. 1938 őszétől a Honvéd Légierő állományába tartozik, addig vonatalakulatoknál szolgál. Kárpátalja visszacsatolása idején a kirendelt repülőcsoport parancsnoka Huszton, egyben egyik irányítója a szlovák-magyar összecsapásokban részt vevő repülőalakulatoknak. 1939. nov. 5-től 1941. okt. 1-ig a Horthy Repülő Akadémia parancsnoka. 1941. máj. 1-től vezérkari ezredes. 1942-ben a 2. repülő dandár, 1943. márc.- augusztus között az ebből szervezett 102. repülődandár parancsnoka a keleti hadszíntéren. 1944. jan. 1-től vezérőrnagy. 1944. nov. 23-tól dec. 31-ig a légierő parancsnoka.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább