„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ironside, Sir Edmund

ironsidek(1880-1959)

Brit tábornok. A búr háború során hírszerzőtiszt volt (1899-1902). Harcolt az első világháborúban, majd 1918-19-ben az észak-oroszországi szövetséges erők parancsnoka lett. A második világháború előtt tanulmányúton vett részt Németországban, és gyakorlatilag előre megjósolta a háború elsõ  szakaszának menetét. A háború kitörése után Gort utódaként a birodalmi vezérkar főnöke lett, bár õ inkább frontszolgálat után vágyott. 1940 májusában Dill váltotta fel, Ironside a brit fegyveres erők főparancsnoka lett, és igyekezett megszervezni a mindenki által közeledni vélt német invázió elhárítását. 1941-ben nyugdíjazták. Érdekesség, hogy hét nyelvet beszélt tökéletesen.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább