„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Halsey, William Frederick

halseyk(1882-1959) 
 
Amerikai tengernagy. A hadiflotta egyik legjobb repülős szakértője volt. 1942 februárjában ő indította meg az amerikai támadásokat a Marshall- majd a Gilbert-szigetek ellen. Ő vezette azt a hajóköteléket, amely 1942 áprilisában a Hornet anyahajóról felszálló B-25-ös repülőgépekkel (James Doolittle parancsnoksága alatt) a háború első légitámadását hajtotta végre Tokió ellen. A midwayi csata előtt megbetegedett, helyét Spruance tengernagy vette át. 1942 őszétől a Dél-csendes-óceáni flotta parancsnoka. 1944-45-ben a 3. flotta vezetője. 1944 júniusában a Leyte-öbölben a történelem legnagyobb tengeri ütközetének győztese. A háború végére csapataival eljutott a japán felségvizekre, részt vett Okinawa inváziójában. A háború után, 1945 decemberében flottatengernaggyá nevezték ki.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább