„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Heydrich, Reinhard Tristan Eugen

heydrichk(1904-1942)
 
Német SS-vezető (Obergruppenführer, tábornok), Himmler helyettese. 1932-től az SD vezetője. A nácik hatalomra jutását követõen a titkos államrendőrség (Gestapo) központi hivatalának élén áll. 1936-tól a Biztonsági Rendőrség (SIPO) főnöke, ez a szervezet fogta össze a Gestapo-t, az SD-t és a Kripo-t (bűnügyi rendőrséget). 1939 szeptemberében az újonnan létrejött Birodalmi Biztonsági Főhivatal (RSHA) vezetõje. A szövevényes náci állami gépezetben igen jelentős hatalomra tesz szert. Egyik fõ szervezője a zsidók kiirtását célzó ún. "végső megoldás"-nak. 1941 szeptemberétől a kényszerszabadságra küldött Neurath utódaként Cseh-Morvaország helyettes birodalmi protektora, a hírhedt "prágai mészáros". 1942. május 27-én a SOE által kiképzett cseh ellenállók Prágában merényletet követtek el ellene. Június 4-én sérüléseibe belehalt. A németek megtorlásul 1942. június 10-én legyilkolják Lidice falu férfi lakosait, a nőket és a gyerekeket megsemmisítő táborokba deportálják, a települést pedig földig rombolják.
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Részletesebben:

Reinhard Tristan Eugen Heydrich (1904-1942)

heydrich2Hatalma csúcsán a Harmadik Birodalom 3. legbefolyásosabb embere, a Gestapo és az SD (SS-en belüli hírszerző szolgálat) főnöke. A koncentrációs és haláltáborok fő felügyelője, a Cseh-Morva Protektorátus birodalmi vezetője. A Holocaust elméleti és gyakorlati szervezése egyértelműen az ő nevéhez fűződik. A „Szőke Szörnyeteg” 1904-ben született Szászországban jómódú zenészcsalád sarjaként. Heydrich maga is kiváló zenei képességekkel rendelkezett, kiváló sportoló, és pengeéles elméjű ember. Heydrich felcseperedve megtestesítette az SS legényt: tiszta germán vonások, szőke haj, kék szem, kiemelkedő testi és szellemi képességek. 1930-ban nősül, 4 gyermeke születik. Korán találkozott a náci párttal és Hitlerrel. A lendületes népszónok olyan hatást gyakorolt rá, hogy belépett a pártba. Hamarosan találkozott Himmlerrel aki épp az SS saját hírszerző szolgálatán dolgozott. Heydrich percek alatt felvázolt neki egy működőképes szervezetet, ami akkora hatást gyakorolt Himmlerre, hogy az azonnal felkérte az eljövendő SD szervezésére és vezetésére. Heydrich éjt nappallá téve dolgozott a náci ügyért. Az ifjú SS tiszt a semmiből hozta létre a gördülékenyen és tökéletesen működő SD-t. Reinhard Heydrich útja egyenesen vezetett az SS-Obergruppenführer rangig. Mindenki rettegte a Gestapo atléta termetű főnökét, ahol megjelent megfagyott körülötte a levegő. A hírhedt Wanseei-konferenciát ő vezette és az ott eldöntött „végső megoldás”-t is ő kivitelezte. Himmler jobbkeze, a birodalom ikonszerű alakja ekkor kapta a Cseh-Morva protektorátus vezetését. Hitlert ugyanis az nyugtalanította, hogy az említett területet nem tudta a Reich tökéletesen kontrollálni, és egy lojális, kiváló hívét akart a területen tudni. Heydrich alighogy megérkezett Prágába átlagosan napi 1000 kivégzést hajtott végre(!). Hamarosan ráragadt a név: „A Prágai Hóhér”. Heydrich tökéletes terrort vezetett be a megszállt területen, a Gestapo segítségével üldözte az ellenállókat. Hitler és a náci vezetés teljes mértékben elégedett volt Heydrich-hel: a Holocaust gyorsan haladt és a csehek lassan megtörtek. De a zsarnok a minimális biztonsági óvintézkedéseket sem tartotta be, soha nem tartott maga mellett testőröket, mindig ugyanazon az útvonalon közlekedett, sofőrjén kívül nem ült más a kocsijában, stb. Egyszóval a daliás SS hóhér sebezhetetlennek érezte magát.
 
heydrich3
 
1942 május 27-ének reggelén a brit SOE (Special Operations Executive) két cseh ellenállója merényletet követett el a rettegett zsarnok ellen. Le akarták lőni, de a géppisztoly beragadt, így bombát dobtak a kocsira: Heydrichet súlyosan megsebesítették a repeszdarabok. Hiába küldte Himmler a birodalom legjobb orvosait Prágába, Reinhard Tristan Eugen Heydrich egy héten át tartó szenvedés után kilehelte gonosz lelkét. Berlin megrendült a csapástól, a Gestapo véres nyomozásba fogott a merénylők kézre kerítésére (sikerrel jártak). Himmler nem elégedett meg a merénylőkkel. SS büntetőosztagokkal vetette körül a kicsiny Lidice települést (Csehország) és a 14 évnél idősebb férfiakat agyonlőtték. A nőket és a gyermekeket koncentrációs táborba hurcolták, a falut földig rombolták. Ez volt a bosszú Reinhard Tristan Eugen Heydrich SS-Obergruppenführer haláláért.
 
heydrich

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább