„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hindy Iván

hindyivan(1890-1946)
 
Gyalogsági tiszt. 1939. május 1-től 1940. március 1-ig a Honvédség Főparancsnokság fegyelmi és becsületügyi előadója, majd a Honvéd Vezérkar fegyelmi és becsületügyi osztály vezetője. 1942. nov. 1-től (szept. 30-ai ranggal) vezérőrnagy. 1942. nov. 15-től 1944. okt. 16-ig az I. hadtest beosztott tábornoka, a nyilas hatalomátvétel után parancsnoka, 1944. nov. 29-től „Budapest székesfőváros területén magyar vonatkozásban teljhatalommal felruházva". A kiugrási kísérlet egyik meghiúsítója, jelentős szerepe van abban, hogy a Budapesten lévő honvédalakulatok nagyobb része nem tanúsít ellenállást a nyilasokat hatalomra segítő németekkel szemben. 1944. nov. 1-től (szept. 1-jei ranggal) altábornagy, 1945. febr. 1-től soron kívül vezérezredes. A budapesti csata során szovjet hadifogságba kerül. Kiadják, 1946. febr. 16-tól előzetes letartóztatásban van. A budapesti népbíróság 1946. aug. 28-29-én halálra és teljes vagyonelkobzásra ítéli. Háborús bűnösként kivégzik, 1945. jún. 19-ei hatállyal lefokozzák és a Honvédségből kicsapják.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább