„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hirohito

hirohitok (1901-1989) 
 
Japán császára. 1926-ban lépett trónra. Bár címe szerint "isteni uralkodó" volt, a politikára nem gyakorolt nagy befolyást. Sokkal inkább a tengerbiológia érdekelte, mintsem az államügyek. A kezdeti japán terjeszkedéseket mégis támogatta. Bár a hagyomány szerint jelen volt, de a kabinetüléseken nem szólalhatott fel. Látta, hogy Tojo politikája háborúhoz fog vezetni, de a politikusok számára meglepő módon nem ellenezte azt, csupán nagyobb óvatosságra intett. A háború kitörése után végig a fővárosban maradt, és nem szólt bele a katonai ügyekbe, bár minden parancsot az õ nevében adtak ki. 1945-ben nagy szerepe volt abban, hogy a japánok (sok fanatikus elképzelése ellenére) a megadás mellett döntöttek. A háború után bíróság elé akarták állítani, de a megszálló amerikai erők parancsnoka, MacArthur tábornok belátta, hogy a konszolidáció ez esetben lehetetlenné válik. 1946-ban szakított az "isteni uralkodó"-t alapul vevő ideológiával, országa ezután alkotmányos monarchiává vált.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább