„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hodges, Courtney Hicks

hodgesk (1887-1966) 
 
Amerikai tábornok. A gyalogos hadviselés szakértője volt, harcolt az első világháborúban. Csapattiszti és vezérkari beosztásokat is ellátott, 1941-ben a gyalogság vezérkari főnöke, 1941-42-ben a katonai hírszerzés vezetője volt. 1942-ben a 10. hadtest, 1943-ban a 3. hadsereg parancsnoka. A normandiai partraszállás idején Bradley helyettese az 1. amerikai hadsereg vezetésében. Később átvette az 1. hadsereg irányítását, részt vett Párizs felszabadításában, a Siegfried-vonal áttörésében. Csapatai tartották az északi állásokat az ardenneki csata idején. Remagennél átkelt a Rajnán, később az Elba mentén egységei találkoztak a szovjetekkel. 1945 májusától a Csendes-óceán térségében volt hadseregparancsnok, részt vett Okinawa elfoglalásában. Nem szerette a nyilvánosságot, talán ennek tudható be, hogy bár a háború egyik legkiemelkedőbb amerikai parancsnoka volt, nevét mégis viszonylag kevesen ismerik.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább