„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Homma Masaharu

hommak(1888-1946) 
 
Japán tábornok. Az első világháború során megfigyelő a brit expedíciós hadseregnél. 1938-ban Kínában hadosztályparancsnok. 1941-ben néhány nappal Pearl Harbor után csapatai élén megtámadja a Fülöp-szigeteket. Villámháborús gyõzelmet arat, de hibás döntéseket is hoz: inkább Manila elfoglalására összpontosít, így jelenős erők és magas rangú parancsnokok is el tudnak menekülni, mint pl. MacArthur tábornok. 1942 januárjában Bataan ellen intéz támadást, később Yamashita váltja fel. 1942 áprilisában 70 ezer amerikai és filippínó fogoly kerül a japánok kezébe, akiket minden ellátás nélkül terelnek gyalogmenetben 60 mérföldön keresztül. A hírhedt bataani halálmenet megszervezésében való részvétele miatt 1945 szeptemberében letartóztatják és 1946 áprilisában kivégzik.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább