„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hóman Bálint

966-1(1885-1951)
 
Történész, politikus. Nemzedékek történetszemléletét formáló műve a Szekfű Gyulával közösen írt, 1929-1933 között megjelent hétkötetes Magyar történet. Egyetemi tanár, az országos kulturális történeti gyűjteményegyetem vezetője, 1918-1945 között a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Rokonszenvez Gömbös Gyula reformpolitikájával, 1932-től folyamatosan kormánypárti országgyűlési képviselő, a jobb szárny egyik legtekintélyesebb személyisége. Az 1930-as évek végétől a feltétlen németbarát politika szószólója, a hintapolitika ellenzője. 1932. okt. 1-től a Gömbös-, a Darányi-, az Imrédy-, a Bárdossy- és a Kállay-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere, 1942. júl. 3-ai lemondásáig. A háború után a népbíróság háborús bűnösként életfogytiglani fegyházra ítéli. A váci börtönben hal meg.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább