„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hubay Kálmán

hubay(1902-1946)
 
Újságíró, politikus. 1919-1933 között Miskolcon publicista, 1933. febr. 16-tól a Függetlenség című napilap felelős szerkesztője. 1937-ben csatlakozik Szálasi Ferenchez. 1938-ban időközi választáson mint nyilas képviselő kerül be az országgyűlésbe. 1938-1940 között a börtönbüntetését töltő Szálasit helyettesíti a Nyilaskeresztes Párt vezetésében. Irányításával lesz a párt a második legnagyobb képviselőházi frakció az 1939. évi pünkösdi választásokon. 1940. jún. 4-én Vágó Pál nyilas képviselőtársával együtt törvényjavaslatot terjeszt elő a magyarországi nemzetiségi kérdés rendezésére, valamennyi nemzetiségnek a Volksbund által megtestesített „népcsoportjogi" követelések megadását javasolja. Teleki Pál gróf miniszterelnök oly módon akadályozza meg a törvényjavaslat keresztülvitelét, hogy ő maga biztosít különleges jogi helyzetet a német nemzetiségnek, s eléri, hogy az országgyűlés összeférhetetlenségi bizottsága Hubay-t és Vágót júl. 22-én „állambomlasztó" törvényjavaslatukért megfosztja képviselői mandátumuktól. A Képviselőház jún. 11-én a törvényjavaslatot, mint „a magyar államiságot alapjaiban" támadó előterjesztést, elveti. 1942 elején összekülönbözik Szálasival, és átlép a Magyar Nemzetiszocialista Pártba. A nyilas hatalomátvétel után rehabilitálják, visszakapja mandátumát, 1945 elejétől a nemzetvezető munkatörzse kultúrirodájának vezetője. A háború után a népbíróság ítélete alapján mint háborús bűnöst kivégezték.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább