„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Heppes Aladár

Heppes Aladár (1904. november 20. – 1988. augusztus 15.) magyar vadászpilóta.

heppes aladar

Élete

Vitéz nemes belényesi Heppes Aladár 1904-ben született Aradon, az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén. Édesapja az első világháború során (1916-ban) a keleti fronton hősi halált halt, ezt követően Aladár, bátyjával együtt hadiárvaként katonaiskolába került.

Aladár szorgalma és kitartása már iskolaévei alatt megmutatkozott. Ékes bizonyíték erre, hogy középiskolai tanulmányait kiváló eredménnyel végezte el, minek következtében felvételt nyert a budapesti Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiára. Itt 1928-ban évfolyamelsőként avatták tüzér főhadnaggyá.

Tanulmányainak elvégzését követően a titkos légierőben folytatta pályafutását. 1929-ben végezte el a pilótaképzést majd megkapta az Arany Sast. 1935-ben vadászpilótává avanzsált. Ezt követően Székesfehérváron állomásozott, ahol a titkos légierő egy századának parancsnoka volt. Ekkoriban tervezte meg a vörös pumafejet, amely később a 101. Vadászrepülő Osztály jelképévé vált.

puma logo

1938-ban századossá léptették elő. 1941-ben a Budapest védelméért felelő 5./I. vadászosztály parancsnoka volt. 1942-ben a keleti frontra vezényelték, ahol 24 bevetést teljesített, mialatt négy légi győzelmet aratott.

1943 őszén hazavezényelték, majd1944 elején a tapolcai vadász harckiképző repülőosztály parancsnoka volt.

1944-ben a növekvő amerikai légitámadások következtében az Országos Légvédelmi Parancsnokság egy ütőképes vadászrepülő-ezred felállításáról döntött. Így alakult meg a 101. Puma Vadászrepülő Osztály, melynek parancsnoka Heppes Aladár százados lett. A „pumák” élén további 9 bevetésen vett a részt a haza légterének védelmében (további négy légi győzelmet szerezve), majd 1945. május 5-én embereivel együtt az amerikai csapatok előtt tette le a fegyvert.

A háborút követően nem térhetett haza, így kénytelen volt elválni feleségétől és két gyermekétől. Ausztriában majd az Egyesült Államokban élt. Személye miatt otthonmaradt családja folyamatos zaklatások áldozatává vált, így felesége elvált tőle.

1988-ban, életének 84. évében hunyt el.

Légi győzelmei

 

Dátum

Ellenséges gép típusa

1

1943. május 30.

Jak-1

2

1943. május 30.

Jak-1

3

1943. július 6.

Il-2

4

1943. augusztus 3.

Jak-1

5

1944. június 26.

B-24

6

1944. június 26.

B-24

7

1944. július 2.

B-24

8

1944. július 7.

B-24

Források:

Írta: Ujj Zoltán

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább