„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Galland, Adolf

gallandk(1912-1996) 
 
Német repülõ tábornok. Fiatal korában vitorlázó-repüléssel foglalkozott, késõbb polgári pilóta lett, majd titkos katonai kiképzésben részesült. A Luftwaffe önkéntese, 1937-ben szintén saját elhatározásából csatlakozik a Spanyolországban harcoló Condor Légióhoz. A második világháborúban Lengyelországban, a nyugati fronton és az angliai csatában is harcol, 1941 õszén egy nap leforgása alatt kétszer is lelövik a gépét. Novemberben kinevezik a vadászrepülõk szemlélõjévé, ezzel egyidõben eltiltják a repüléstõl: a népszerû Galland elvesztése súlyos csapást jelentene. Így is 104 légigyõzelem fûzõdik nevéhez. Adminisztratív munkakörébõl következõen alaposan megismeri a náci elitet, akikrõl nincs túl hízelgõ véleménye. Amikor a Me-262-es vadászgépet Hitler utasítására bombázóvá kívánják átalakítani, összekülönbözik feletteseivel, 1944 végén Göring meneszti. Késõbb mégis visszahelyezik állásába, a Me-262-esek fejlesztése viszont végzetes késedelmet szenved. A háború végén a szövetségesek fogságába kerül, ahol nagy tisztelettel bánnak vele, hiszen õ is mindig lovagiasan viselkedett a szövetségesek fogoly pilótáival. A háború után is sokat foglalkozott a repüléssel.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább