„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Gorondy-Novák Elemér

(1932-ig Novák) (Budapest, 1885. febr. 23. - Cosquin [Argentina], 1954. máj. 14./15.?) lovassági tiszt. 1919-ben az 1. hadosztály vezérkari főnöke a Vörös Hadseregben, majd belép a Nemzeti Hadseregbe. 1934. nov. 1-től tábornok. 1935. febr. 1-től az 1., 1937. okt. 1-től a 2. lovasdandár parancsnoka. 1938. máj. 1-től altábornagy és a gyorscsapatok szemlélője, dec. 31-től a lovassági szemlélő beosztását is átveszi. 1940 . márc. 1-től az 1. magyar hadsereg parancsnoka, 1941. áprilisban Gorondy-Novák vezeti a délvidéki hadműveletben részt vevő 3. magyar hadsereget. 1941. máj. 1-től lovassági tábornok. Hadsereg parancsnoki beosztásából 1941. nov. 1-ével mentik fel. 1942. febr. 1-el nyugállományba helyezik. 1940. okt. 22-től magyar királyi titkos tanácsos. A II. világháborút követően külföldre távozik. Katonái Goromba-Nováknak hívták.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább