„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Gott, William Henry Ewart

gottk (1897-1942) 
 
Brit tábornok. Az Afrikában harcoló 8. brit hadseregben 1941-tõl hadosztályparancsnok. Mint gyalogsági tiszt, kezdetben nem értette az új német páncélos hadviselést, de a vereségek megtanították, hogy a harckocsiknak együtt kell működniük a tankelhárítókkal, a tüzérséggel és a gyalogsággal. Később átvette a 13. hadtest irányítását. A brit vereségekbe belefáradt Gott háromhavi szabadságot kért Churchilltől, ám helyette Auchinleck utódaként megkapta a 8. hadsereg parancsnokságát. Néhány nappal később, amikor Kairóból főhadiszállására tartott, repülőgépét megtámadta egy magányos német vadászgép. Miközben pilótája megpróbált leszállni, Gott tábornokot halálos lövés érte. Hadseregparancsnoki posztját ezt követően Montgomery töltötte be.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább