„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Greiffenberg, Hans von

300px-bundesarchiv_bild_101i-082-3327-18a_generle_hans_v._greiffenberg_maximillian_v._weichs(1893-1951)
 
Pályafutását gyalogsági tisztként kezdi. 1940. aug. 1-től vezérőrnagy, 1942. ápr. 1-től altábornagy, 1944. ápr. 1-től gyalogsági tábornok. 1939. szept. 1-től a Wehrmacht főparancsnokság hadművelet főnöke, 1941. jan. 1-től a 12. hadsereg, máj. 20-tól a Közép Hadseregcsoport, 1942. ápr. 1-től az A Hadseregcsoport vezérkari főnöke. 1943. okt. 10-től német katonai attasé Budapesten, 1944. ápr. 1-től a Wehrmacht meghatalmazott tábornoka Magyarországon (bevollmächtigter General der deutschen Wehrmacht in Ungarn) 1945. ápr. 28-ig, amikor a Honvédelmi Minisztérium metteni törzsszállásáról ismeretlen helyre távozik.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább