„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Grolman, Helmuth von

180px-bundesarchiv_bild_183-64381-0016_helmut_von_grolman_und_franz_josef_strau(1898-1977) katonai szolgálatát 1916-ban a 3. német ulánusezredben kezdi. 1943. dec. 1-től vezérőrnagy, 1944. nov. 1-től altábornagy. 1938-tól a 28. gyaloghadosztály első vezérkari tisztje, 1940. aug. 1-től 1942. decemberig az OKH hadműveleti osztály első vezérkari tisztje, 1943. jan. 1-től az 1. páncéloshadosztály 1. páncélosezredének parancsnoka, 1943. aug. 1-től a 2. páncéloshadsereg vezérkari főnöke, 1944. júl. 20-tól a Dél-Ukrajna, szept. 24-től Dél Hadseregcsoport vezérkari főnöke, végül 1945. márc. 24-től a 4. lovashadosztály parancsnoka.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább