„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Greim, Robert Ritter von

 

(1892 – 1945)
 
Német tábornagy, és harci pilóta. Bayreuthban született, az első világháború előtt kadétként szolgált a tüzérségnél, majd 1915-ben áthelyezték a repülőcsapatokhoz. 1939-ben, a háború kitörésekor a Luftflotte parancsnoka. Részt vett a lengyelországi hadjáratban, Norvégia megszállásában, az angliai csatában, és a Barbadossa hadműveletben. 1945. április 26-án Hitler parancsára Berlinbe repült. Göring leváltása után, von Greimot nevezte ki a Luftwaffe főparancsnokának. Május 8-án, a német kapituláció napján az amerikaiak fogságába esett, mikor megtudta, hogy egy amerikai-szovjet fogolycsere keretében őt is át akarják adni a Vörös Hadseregnek öngyilkos lett. Halála előtt ezt mondta: „Én vagyok a Légierő főparancsnoka, de nincs légierőm.”

 

Írta: Szerencsi Gábor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább