„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Foertsch, Hermann

foertsch_hermann(1885-1961)
 
Katonai szolgálatát 1913-ban kezdi a gyalogságnál. A II. világháború kitörésekor a XXVI. német hadtest vezérkari főnöke, 1940-ben vezérkari tanfolyamok parancsnoka, 1941. máj. 10-től a 12. hadsereg vezérkari főnöke ezredesi rangban. 1942. febr. 1-től vezérőrnagy, 1943. jan. 1-től altábornagy, 1944. nov. 1-től gyalogsági tábornok. 1942. aug. 1-től az E Hadseregcsoport, 1943. aug. 23-tól az F Hadseregcsoport vezérkari főnöke, e minőségében von Weichs vezértábornagy vezérkari főnökeként Magyarország német megszállásának egyik tervezője és irányítója. 1944. márc. 28-tól a 21. gyaloghadosztály parancsnoka, 1944. szept. 22. - dec. 31. között a X. hadtest parancsnoka, 1945. februárban a 19. hadsereg helyettes vezetője, 1945. márc. 26-án megbízzák az 1. hadsereg vezetésével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább