„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Farkas Ferenc

farkasferenc(1892-1980)
 
Gyalogsági tiszt. 1935. júl. 1-től 1938. okt. 1-ig a Honvédelmi Minisztérium 1/d. osztály vezetője, majd 1943. aug. 21-ig a Ludovika Akadémia I. főcsoport parancsnoka, majd parancsnoka. 1942-től főcserkész. 1940. szept. 1-től tábornok. 1943. febr. 1-től altábornagy 1943. aug. 21-től okt. 16-ig a VI. hadtest parancsnoka. Egyik felelőse lett volna a kiugrási kísérlet katonai biztosításának, mint a pesti hídfő vezetésének átvételére rendelt VI. hadtestparancsnokság parancsnoka. 1944. okt. 23-tól Országos Elhelyezési kormánybiztos, 1945. jan. 8-tól vezetői tartalék. 1944. nov. 1-től vezérezredes. 1945. jún. 19-ével lefokozzák és a Honvédségből kicsapják. Távollétében a budapesti Büntetőtörvényszék 1950. márc. 30-án életfogytiglani fegyházbüntetésre, állásvesztésre, teljes vagyonelkobzásra és politikai jogai 10 évre történő felfüggesztésére ítéli. A katonai emigrációban vezető szerepet játszik.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább