„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fretter-Pico, Maximilian

fretterpicok(1892-1984) 
 
Német tüzértábornok. 1910-tõl hivatásos katona. Az orosz fronton teljesített szolgálat után Romániába helyezik, ahol csapatait bekerítik, de törzskara egy részével együtt Hitler utasítására kimenekítik a katlanból. Előbb Erdélyben, majd a Tiszántúlon, mint a 6. német és a 2. ill. 3. magyar hadseregekből szervezett ún. Fretter-Pico seregcsoport parancsnoka próbálja meg feltartóztatni az orosz csapatokat. Miután Tolbuhin egységei 1944. december 21-22-én több helyen is áttörik az általa tartott ún. Margit-vonalat, leváltják; utóda Balck tábornok lett. Ezután kegyvesztettként csak kisebb feladatokat kap, a háború végén amerikai fogságba esik, ahonnan 1947 decemberében engedik el. Több tábornoktársával együtt ezután az amerikai hadsereg részére készít elemzéseket a németek háborús teljesítményéről.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább