„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Freyberg, Sir Bernard Cyrill

nz-freyberg(1889-1963)

 
Új-zélandi tábornok, Churchill bizalmas barátja. Harcolt mindkét világháborúban. Sokszor megsebesült, több kitüntetést is kapott. 1939-tõl a külföldön harcoló új-zélandi erők főparancsnoka. Novemberben Görögországba irányítják, a németek támadásakor mesteri visszavonulást vezényel, később pedig Kréta szigetén okoz veszteségeket Student egységeinek, ráadásul embereinek felét evakuálni tudja. Ezután az afrikai hadszíntérre helyezik, a második el-alameini csata során részt vesz a németek üldözésében. Rommel az ő katonáitól tartott leginkább. A sivatagi gyõzelem után Clark parancsnoksága alatt Olaszországban harcol, ő kezdi meg Monte Cassino ostromát. A háború után 1946 és 1952 között Új-Zéland főkormányzója.
 
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább