„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

II. világháború - masodikvh.hu

Freyberg, Sir Bernard Cyrill

nz-freyberg(1889-1963)

 
Új-zélandi tábornok, Churchill bizalmas barátja. Harcolt mindkét világháborúban. Sokszor megsebesült, több kitüntetést is kapott. 1939-tõl a külföldön harcoló új-zélandi erők főparancsnoka. Novemberben Görögországba irányítják, a németek támadásakor mesteri visszavonulást vezényel, később pedig Kréta szigetén okoz veszteségeket Student egységeinek, ráadásul embereinek felét evakuálni tudja. Ezután az afrikai hadszíntérre helyezik, a második el-alameini csata során részt vesz a németek üldözésében. Rommel az ő katonáitól tartott leginkább. A sivatagi gyõzelem után Clark parancsnoksága alatt Olaszországban harcol, ő kezdi meg Monte Cassino ostromát. A háború után 1946 és 1952 között Új-Zéland főkormányzója.
 
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább