„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Freisler, Roland

 

(1893-1945)
 
Náci bíró. Adolf Hitler igazságügyi minisztérium államtitkára. Az I. világháborúban katonaként szolgált. 1915-ben már hadnagy. 1915-ben orosz fogságba esik. Itt tanul meg oroszul. Az orosz forradalom idején megismerkedik a kommunizmus eszméjével, és egy ideig kommunistának vallja magát (keveset tudni, a politikai nézetéről, később valószínűleg szándékosan torzították a valóságot). 1925-be belép a Náci pártba. A náci rendszerben a Népbíróságon a háború végig több mint 2600 halálos ítéletet mondott ki. Többnyire koncepciós pereket vezetett, Hitler kedvence volt, mivel folyton sértegette, és megalázta a vádlottakat. Bírósági tárgyalásokon mutatott viselkedése miatt kapta az „Üvöltő Freisler” gúnynevet, mivel folyton ordibált a tárgyalásokon. 1945-ben halt meg, egy bombatámadás során Berlinben.

 

Írta: Szerencsi Gábor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább