A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Eaker, Ira Clarence

250px-ltg_ira_eaker
(1896-1987) 
 
Amerikai tábornok. 1917-től tagja az akkor még a hadsereg kötelékébe tartozó légi szolgálatnak. 1941-ben Angliában megfigyelő. 1942. augusztus 17-én személyesen irányította a B-17-esek első támadását Rouen melletti katonai célpontok ellen. Az év végén a 8. légi hadsereg parancsnoka. A nappali precíziós bombázások híve volt, melyeket a casablancai konferencia döntésének értelmében kombináltak a RAF éjszakai bombázásaival. 1944 januárjában átveszi Tedder-től a földközi-tengeri szövetséges légierők parancsnokának tisztét. Olaszországi bázisokról németországi és balkáni célpontok támadása mellett a Magyarország elleni bombázásokat is vezeti, mint pl. a debreceni támadást. Szintén ő tervezi meg a Monte Cassino apátság bombázását. A dél-franciaországi partraszállás légi biztosítója. 1945 áprilisától 1947 nyaráig az európai amerikai légierők parancsnoka.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább