„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Eckhardt Tibor

001_eckhardt(1888-1972)
 
Ügyvéd, politikus. 1919-ben a szegedi ellenforradalmi kormány sajtófőnöke, az 1920-as években fajvédő szervezetek vezetője. 1930-tól az újjáalakult Független Kisgazda, Földműves és Polgári Párt tagja, 1932-1940 között elnöke. 1931-től kisgazda országgyűlési képviselő. 1935-től az angolbarát magyar politikusok csoportjához tartozik. Horthy Miklós kormányzó és gróf Teleki Pál miniszterelnök megbízásából 1940. ápr. 2-án az USA-ba utazik, hogy ott előkészítse egy esetleges magyar emigráns kormány létrehozását. (Ugyanezen célra a miniszterelnök márc. 17-én 5 millió dollárt helyez letétbe Pelényi János washingtoni magyar követnél.) Bár ez a terv nem valósul meg, Eckhardt amerikai körökkel folyamatos kapcsolatot tart fenn, s értesülései alapján többször is határozott lépéseket sürget a háborúból való kiugrásra. 1945 után a magyar politikai emigráció egyik meghatározó személyisége.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább