„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Esterházy János

janos_esterhazy(1901-1957)
 
Csehszlovákiai magyar politikus. Fiatalon bekapcsolódik az Országos Keresztényszocialista Párt (OKSZP) munkájába, melynek 1932-től elnöke. 1935-től Kassa parlamenti képviselője Prágában. 1936-tól az OKSZP és a Magyar Nemzeti Párt egyesüléséből létrejött Magyar Párt (MP) ügyvezető elnöke. 1938-ban visszautasítja a (Csehszlovákia határainak erőszakos megváltoztatására törekvő) Szudétanémet Párttal való együttműködést. Az első bécsi döntés után a lehetőségeiben erősen korlátozott Magyar Párt vezetőjeként Szlovákiában marad. A magyarság egyetlen képviselője a szlovák parlamentben. 1942. máj. 12-én egyedül Esterházy szavaz a zsidók deportálásáról szóló törvény ellen. 1944. decemberben Budapesten a nyilasok letartóztatják, de elengedik; bujkál a Gestapo elől. A II. világháború után a Magyar Párt vezetőivel memorandumban kér védelmet a csehszlovák hatóságoktól a magyar lakosságnak az atrocitások ellen. Ezért őket letartóztatják és átadják az NKVD-nek. 1946. jún. 24-én Moszkvában 10 éves javító munkatáborra, távollétében Pozsonyban 1947. szept. 16-án halálra ítélik. 1949. ápr. 20-án átadják a csehszlovák hatóságoknak. A tiltakozások miatt ítéletét életfogytiglanra változtatják. A mirovi börtönben hal meg.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább