„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Decleva Zoltán

(1887-1950)
 
Gyalogsági tiszt. 1927. nov. 15-től 1931. máj. 1-ig a Honvédség főparancsnoka szárnysegéde. Ettől 1933. aug. 1-ig 1. vegyesdandár vezérkar főnök, majd a Honvédelmi Minisztérium Kiképzési Osztály vezetője. 1936. nov. 1-től a Honvéd Vezérkar Főnök helyettese. 1938. máj. 1-től tábornok. 1938-ban a Honvédség átszervezésével a Honvéd Vezérkar Főnök 2. helyettese, okt. 1-től egyben a Legfelső Honvédelmi Tanács vezértitkára is. 1940. márc. 1-től az I. hadtest parancsnoka. 1940. szept. 1-től altábornagy. 1941. máj. 1. - nov. 1. között a Honvéd Vezérkar Főnök helyettese, és megbízzák a szállásmesteri teendők ellátásával is. 1941. nov. 1-től 1942. dec. 1-ig a 3. hadsereg parancsnoka. 1942. okt. 1-ével vezérezredes, 1942. dec. 17-től magyar királyi titkos tanácsos. 1943. márc. 1-től nyugállományba helyezik. A Honvédelmi Minisztérium állandó igazoló bizottsága 1945. márc. 20-án igazolja.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább