„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Deseő László

01(1893-1948)
 
Magyar királyi tábornok, 1942. nov. 1-től vezérőrnagy. A két világháború között katonai attasé Moszkvában (1935. dec. 1-1939. ápr. 1. és 1939. dec. 1-1940. júl. 1.), Helsinkiben (1939. ápr. 1-1939. dec. 1.), illetve Helsinki, majd Moszkva székhellyel Tallinban és Kaunasban (1939. ápr. 1-1940. máj. 1.), és ugyanígy Rigában (1940. ápr. 1.), 1940. júl. 15-ig ismét a szovjet fővárosban. Hazatérve tüzér csapattestek parancsnoka, 1942. nov. 25-én a 2. hadsereg Don menti arcvonalára vezényelték. 1943. febr. 3-ai fogságba eséséig III. hadtest-tüzérparancsnok Stomm Marcel altábornaggyal együtt a krasznogorszki, majd a vojkovi hadifogolytáborba került. 1945. májustól moszvai katonai attaséi tevékenységét vizsgálva gyakran hallgatták ki a moszkvai Butirszkaja börtönben. Egészsége megromlott, rövidesen meghalt. Földi maradványait 1994. jún. 4-én szállították haza.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább