„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Devers, Jacob Loucks

devers_jacob_loucks(1887-1979)
 
Amerikai tábornok. 1939-40-ben a csatornaövezet parancsnoka Panamában. 1943 májusában az Angliában állomásozó amerikai hadsereg vezetője, fontos szerepe volt az európai invázióra való felkészülésben. 1943 végén Eisenhower utóda az észak-afrikai hadszíntéren. 1944-ben a Földközi-tenger térségében Wilsonnak, a szövetségesek ottani főparancsnokának helyettese. 1944. augusztus 15-én a 7. amerikai és az 1. francia hadseregből álló 6. hadseregcsoport élén partra száll Dél-Franciaországban, tehermentesítendő a Normandiában harcoló csapatokat. Seregei gyors tempóban törnek előre a Rhone völgyében, szeptemberben már egyesülnek a szövetségesek további egységeivel. Ezután Dél-Németország felé törnek előre, elfoglalják Münchent és Hitler "sasfészkét" Berchtesgadenben.
 
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább