„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Donovan, William Joseph

240x240_bio_donovan.jpg(1883-1959)

Amerikai jogász, hírszerző, az OSS első igazgatója. 1940-ben nemhivatalos tengerészeti megfigyelőként Nagy-Britanniában dolgozott. Roosevelt utasítására bejárta Délkelet-Európát és a Közép-Keletet, hogy felmérje a németekkel szembeni ellenállás szervezettségét. Hazatérte után hírszerzői koordinátorként dolgozott. Az 1942 nyarán létrehozzott OSS (Office of Strategic Services, a CIA elődje) élére került. Az egyesült vezérkar felügyelete alá tartozó hivatal munkája többrétű volt: a hírszerzői munka mellett kutatással és operatív tevékenységgel is foglalkozott. Az OSS többfelé is segítette az ellenállási mozgalmakat, elsősorban Franciaországban, Olaszországban, Észak-Afrikában és Burmában. 1945 októberében feladatait a hadügy- ill. a külügyminisztérium vette át, Donovan a nürnbergi per amerikai foügyészének, Jackson bírónak a munkatársaként dolgozott tovább.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább