„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Doolittle, James Harold

doolittle
(1896-1993) 
 
Amerikai altábornagy. 1917-ben kezdett el a repüléssel foglalkozni, de 1930-ban otthagyta a hadsereget. 1940-ben visszahívták, kezdetben a gépkocsigyártás repülőgép-összeszerelésre való átállításán dolgozott. 1942. április 16-án a Hornet repülőgép-hordozóról felszálló B-25-ös bombázók az ő vezetésével intézték az első légitámadást Tokió ellen. 1943-ban Észak-Afrikában a 12. amerikai légi hadsereg parancsnoka. Később a stratégiai bombázásokat irányította a Földközi-tenger térségében. Az általa 1943 novembere és 1944 január 3-a között irányított 15. amerikai légi hadsereg Dél-Olaszországi támaszpontjairól magyarországi célpontokat is támadott. 1944 elejétõl a 8. amerikai légi hadsereg parancsnoka, mely kezdetben Európában, 1945-ben pedig a Csendes-óceánon tevékenykedett.
 
 
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább